Вила Филозофина на АРФ-у

Вила Филозофина на АРФ-у

 

Ко је Вила Филозофина?
Ради се о уметници која дуго година делује на домаћој музичкој сцени. То је жанровска мешавина рока, фанка попа, регеа, хип-хопа, а опет се не може сврстати ни у један постојећи”калуп”… Вокал, инструменталиста, композитор, текстописац, аранжер – све су то самосталне и важне улоге у креативном процесу настајања савремене музике – а све се у овом случају сажимају у харизматичној, несвакидашњој и оригиналној личности Јулије Борош.

Вила Филозофина није само уметничко име Јулије Борош, или назив њеног састава, већ је то њен живот. Вечита потрага за одговорима на питања и дилеме које нам живот поставља – то је инспирација за настајање звучно-визуелних акварела који су резултат њеног ауторског поступка. Питате се зашто термин акварел који потиче из ликовне уметности? Акварел подразумева прозрачност, транспарентност, племените пастелне боје, непосредност… Јел’ сада јасно зашто израз акварел за музичка дела?
Сваку нумеру са албума “Вила Филозофина” можете посебно слушати и у њој наћи поруку за себе. Са друге стране, оне све заједно представљају целину, општу слику времена и друштвених околности у којима су настајале. Кроз свој креативни филтер, Јулија Борош оригинално и емотивно успева да то артикулише у форми песама које ће нам ного значити још дуго година.
Срђан Д. Стојановић

Leave a comment