ИРИЕ ФМ на АРФ-у

ИРИЕ ФМ на АРФ-у

 

Novi talas originalnog New Wave Roots Reggae zvuka zapljusnuo je obale Balkana. Ponovo otkriven i podmlađen, ovaj zvuk za vas stvara grupa pod imenom irieFM. Irie /ajri/ stanje blaženstva, prim. prev. Okružen betonskom džunglom, koja se zove Beograd, izdvaja se oaza zvuka u obliku džez-dab-ruts grupe unuka Zajona, čija je misija da prošire pozitivnu energiju i svesnost, pomažući nam da ponovo pronađemo sebe.

“… je stanje svesti kome se teži, pozitivan i značajan svakodnevni život. Svaki dan je svrsishodan, ima svoj početak i kraj za ljude koji žele da se ostvare. ” Ovo su reči Vukašina Markovića, frontmena i tekstopisca benda irieFM, koji ne samo da je glavni vokal, već i svira trombon.

Kompaktni bend od osam članova oformljen je već na početku novog milenijuma, i uglavnom se predstavljao domaćoj publici. Počeci irieFM benda vezani su za tradicionalni ruts-dab-rege sa dosta metalnih džez elemenata. Dok je bend sazrevao, njihova muzika poprimila je i soul, fank i disko zvuk.

Prepoznati kao pravi utemeljivači ruts rege duha, 2006. irieFM biva pozivan na otvoreni koncert najpoznatijeg izvođača današnjice – Capletona.

Nakon koncerta u krcatoj hali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, bend se seli kod srpskog pionira regea – u studio Del Arno benda i nakon godinu i po stvaraju prvi album pod nazivom “Skills of the Youths”.

Pomalo neverovatno, 2008. irieFM posećuje Indiju, na poziv menadžera kluba Mumbai Blue Frog. Potom bend potpisuje ugovor sa produkcijskom kućom Blue Frog, koja je pod okriljem World Music label za čitav istočni subkontinent. Druga imena koja su izdala ploče sa ovom produkcijskom kućom su Sade, Richard Bona i John McLaughlin.

Po povratku sa istoka otvaraju se vrata za mnoge druge koncerte u Srbiji i regionu. Bend je nastupao na Exitu čak pet puta zaredom. Drugi regionalni festivali, na kojima su nastupali su: Trenchtown (SRB), Supernatural (SRB), BELEF (SRB), Demofest (BiH), Jelen Pivo Live (SRB), Ngom Fest (SRB), Pula SeaSplash (HR), Dani Beograda (SRB), Reload festival (SRB) i dr.

Kasnije, početkom 2010. godine, bend je počeo da svira na evropskim festivalima: United Islands (CZ), Summerjam (CO), Mighty Sounds Festival (CZ) , Babel Fest (HU), Reeds Festival (SW), ReggaeSunSka (FR), Sardinia Reggae Festival (IT), Rototom Reggae Festival (ES), Uprising Reggae Festival (CZ) i dr.

2012. godine, IrieFM osvojio je nagradu za najbolji evropski reggae bend na takmičenju Rototom Bands, i zvanično sebi otvorio vrata za glavne faze najvećih evropskih festival. Pritom nastupajuci zajedno sa poznatim svetskim Reggae umetnicima kao što su Lee “Scratch” Perri, The Congos, Mak romeo, Burning Spear, Israel Vibration, Midnajte, Junior Gong Marlei, Stephen Marlei, itd.

Osim Vukašina koji svira trombon, bend (ide pod sloganom “Vreme je za povratak velikih bendova”) uključuje: Slobodan Jovanović (ritam i solo gitara), Nikola Ćirović, (bubnjevi), Ivan Hrnjiček (bas gitara) i Ivan Jevtić (klavijature) su zaduženi za ritmika benda. The Brass deo benda, pored Vukašina uključuje: Ivan Teofilović (saksofon) i Sava Matić            (truba). Jedinstveni zvuk živog nastupa IrieFM je doveden do savršenstva zahvaljujući Urošu Milojeviću, inženjer zvuka.

Leave a comment