АРТАН ЛИЛИ – АЕРО РОК ФЕСТИВАЛ

АРТАН ЛИЛИ – АЕРО РОК ФЕСТИВАЛ

 

AL - foto Sanda Vitorović

 

Beogradska noise-pop grupa Artan Lili održaće koncert u okviru Aero festivala u Kraljevu u petak 22. jula 2016. godine.

Povodom izlaska njihovog prvog albuma na vinilu, popularni Artani se spremaju da izvedu sve pesme sa njega kao i određeni broj pesama sa 2. albuma pod nazivom NEW DEAL koji je ugledao svetlo dana u martu 2016. godine objavljivanjem prvog singl-spota za pesmu Ono što te neće.

Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav, tokom ove i prošle godine, kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj rok sceni. Grupa postoji od 2013. godine, ali se tek sredinom 2014. godine postava ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Marko Ajković – bubanj, Bojan Slačala – bas i vokal, Dragan Knežević – gitara i Romana Slačala – vokal, daire.

Artan Lili završene pesme objavljuju sukcesivno, preko Bandcamp platforme u formi singlova. Ovakav metod – singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio. Na taj način osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma: https://artanlili.bandcamp.com/

Svojim singlovima osvajaju prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. Najzanimljiviji je plasman pesme”Ako stanemo tu”, koja je odmah kao novitet zasela na prvo mesto liste Diskomera Studija B, što je pre njih, u 40 godina postojanja liste, pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

O NJIMA SU REKLI:

“Njihovi singlovi i spotovi se sukcesivno pojavljuju već mesecima na dostupnim medijima, i sa zadovoljstvom beleže novi pomak na ovdašnjoj muzičkoj sceni, u njenoj poeziji i samosvesti.”

Dragan Ambrozić – muzički kritičar

“Jedno od najjačih imena koja su se pojavila na regionalnoj sceni zadnjih godina su svakako beogradski Artan Lili koji od početka svog postojanja imaju svoju spiku i ne odustaju od nje. Ovo je bend o kojem ćemo još mnogo čuti narednih godina!“

Siniša Miklaužić – muzički kritičar za Muzika.hr

“Artan Lili je nešto najzanimljivije iz regije što sam čuo u posljednjih nekoliko godina. Energična, plesna, pjevna i nadasve zarazna glazba nastala na korjenima ex Yu glazbene scene osvaja na prvu – rezultat je to čistog talenta, dobro osmišljenog načina izdavanja singleova i najviše od svega – vjere u svoj rad- “

Sandro Njegovan – muzički kritičar za Sound Report

“Artan Lili je jedan od onih bendova koji te “zaraze” na prvo slušanje – naletiš na spot na Youtube-u, odmah poželiš da čuješ još neku stvar, pa još neku… U sledećem momentu već praviš celu listu koju slušaš na “repeat” u iščekivanju da izbace nešto novo.”

Ana Kalaba, 24 sata

Leave a comment